2008. december 18., csütörtök

Süti-süti-süti


Az ünnepi készülődéshez hozzátartozik a finom házi sütemény készítése is.

Néhány bevált recept alapján készült süteményt mutatok be. Gyűjtöm a jó recepteket, a füzetembe mindig beírom, hogy kitől származik. Így biztosan tudom , hogy melyik változat a sok közül.
Ezek a hétvégén készültek, gondoltam megosztom a receptet, hátha valaki kedvet kap, és elkészíti.

Sajtos rúd( Ágitól származó recept):
25 dkg liszt, 25 dkg Ráma margarin, 25 dkg túró, kiskanál só.

A hozzávalókat összegyúrjuk, hűtőbe tesszük (akár egy éjszakára is). Kisujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük tojássárgájával. Reszelt sajttal, köménymaggal megszórjuk, ujjnyi vastag rudakra vágjuk, előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük.



Zsófi diós süteménye:
30 dkg liszt, 10 dkg Ráma margarin, 5 dkg zsír, 3 dkg élesztő, pici cukor, kb. 2 dl tej.
A töltelékhez: baracklekvár, 3 tojásfehérje, 20 dkg darált dió, 20 dkg cukor.

Az élesztőt a cukros tejben megfuttatjuk. Hozzáadjuk a többi anyagot, és tejjel összegyúrjuk.
3 cipóba osztjuk, és tepsi hosszúságú keskeny csíkokra nyújtjuk. (kb. 25-30 cm) Megkenjük vékonyan baracklekvárral. A két szélét feltekerjük, mintha bejglit tekernénk, csak mindkét oldalon. Mind a három tésztát tepsibe rakjuk, közé alufólia csíkot teszünk, hogy sülés közben ne tapadjanak össze. A 3 tojásfehérjét habbá verjük, 20 dkg darált diót, és 20 dkg cukrot adunk hozzá. A tészták közepére egyenletesen elosztjuk a habos masszát. Meleg sütőben világosra sütjük. Ha kihűlt, csíkokra vágjuk, leheletnyi porcukorral meghintve tálaljuk.


Linzer karika:
40 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 20 dkg cukor, 1 csomag vaniliáscukor, fél citrom leve, 2 db tojás, 25 dkg Ráma margarin. Gyümölcsíz a töltéshez, és porcukor a szóráshoz.

A lisztet összekeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a cukrot, a vaniliáscukrot, a tojásokat, a citrom levét. Belegyúrjuk a margarint. 1 órára a hűtőbe tesszük. Kb. 1/2 cm vastagra nyújtjuk, cakkos szaggatóval kiszúrjuk (lehet szívecskés, amit én is szeretek) úgy, hogy a fele lyukas közepű legyen. Világosra sütjük. Lekvárral egy egész és egy lyukas közepűt összeragasztunk. Tetejét porcukorral szórjuk. Dobozba rakva, másnapra teljesen omlós, és puha lesz.

Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések: